Skip to content
Logo Brons 2020 Gelderland
Logo Brons 2020 Gelderland

Een ‘nieuwe’ goederenwagen bij de
Veluwsche Stoomtrein Mij!

Vandaag, 25 november 2020, was een grote dag; na anderhalf jaar voorbereiding heeft de VSM vandaag een ‘nieuwe’ historische goederenwagen aan haar omvangrijke collectie toegevoegd. De S-CHK 20992, een zogeheten ‘Hongaar met kopdeuren’ is een unieke toevoeging aan de collectie gesloten goederenwagens; het is namelijk de enige bewaarde Nederlandse goederenwagen met kopdeuren!

 

Historie
In 1949 kochten de Nederlandse Spoorwegen bij de Hongaarse wagon- en machinefabriek GYÖR 240 grootvolumewagens. Daaraan hebben de wagens hun bijnaam ‘Hongaren’ te danken. In 1953 en 1957 zijn als proef tweemaal vijf wagens voorzien van deuren in de voor-en achterkant. Deze ‘kopwanddeuren’ waren nodig om lange goederen te kunnen laden. Daarnaast was het belangrijk om te testen met een nieuw opkomend type vracht: personenauto’s! Een bijzondere stap in de ontwikkeling van de optimale gesloten goederenwagen.

– Tekst gaat verder onder de foto –

"Voor het eerst zijn alle resterende exemplaren van dit type goederenwagen weer bij elkaar."

Museaal
Van deze 240 wagens zijn er twee bewaard gebleven. Een daarvan, de CHHP 20972, behoort sinds 1994 tot de VSM-collectie. Deze wagen is een van de hoogtepunten van de totale VSM-collectie; de wagen is opgenomen in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed en is gewaardeerd met een A-status. 

De andere Hongaar, de S-CHK 20992 is een van de tien wagens met kopdeuren en is daarmee iets bijzonders. Deze wagen was eigendom van onze collega’s van de Stoomstichting Nederland in Rotterdam en heeft daar gediend als opslagruimte. Daar werd hij overbodig en daarom is na goed overleg besloten een ruil te maken; de Hongaar met kopdeuren is geruild tegen de stalen rongenwagen S-LWO. Het transport is door crowdfunding mogelijk gemaakt.

Herenigd
Daarom was vandaag een bijzondere dag: alle resterende exemplaren van dit type goederenwagen zijn weer bij elkaar. Daarmee zijn er voor het eerst in grofweg 35 jaar weer meerdere Hongaren bij elkaar te zien.

De collectie van de VSM toont de naoorlogse ontwikkeling van de gesloten goederenwagen. In deze zoektocht naar de optimale gesloten goederenwagen zijn de kopdeuren een bijzondere tussenstap geweest. Daarom is deze wagen een bijzondere verschijning, die een belangrijke bijdrage levert aan het totale ensemble. In de toekomst zal de wagen opgeknapt worden en deel uit gaan maken van de rijvaardige collectie. Dan heeft de VSM met de beide Hongaren een bijzonder setje in huis. Voorlopig is het echter nog niet zo ver en zal de wagen in de opslag gaan.

De VSM dankt de firma Goud Transport, Transportbedrijf G.L. de Haan, onze collega’s van de Stoom Stichting Nederland en natuurlijk onze eigen vrijwilligers voor deze bijzondere samenwerking!

Foto’s: Marcel Buchholz

Cart
Back To Top