Skip to content
Logo Brons 2020 Gelderland
Logo Brons 2020 Gelderland

Word jij onze nieuwe vrijwilliger?

De VSM bestaat op dit moment door de inzet van ongeveer 160 enthousiaste vrijwilligers. Zij dragen zorg voor alle facetten van het werk binnen de VSM, zoals het controleren en toezien op de naleving van de spoorwegveiligheid, de financiële administratie, kilometerregistratie van de loc’s en rijtuigen, spoorwegonderhoud, marketing, treinpersoneel, catering, dienstindelers en natuurlijk het onderhoud aan ons materieelpark.

De VSM is voortdurend op zoek naar mensen die, op welke wijze dan ook, hun steentje willen bijdragen aan het verwezenlijken van onze doelstelling, het in werking houden van een rijdend spoorwegmuseum. U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar personeel@stoomtrein.org. Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen. Of meldt u op zaterdag bij één van onze medewerkers in de werkplaats in Beekbergen. Zij kunnen u ook verder helpen.

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden van de VSM onder het kopje vrijwilligersfuncties.

Hoe ziet een werkdag eruit?

Op een mooie zomerochtend in het Museumstoomdepot Beekbergen is de politieagent bezig zijn loc voor de trein te zetten, de ambtenaar koppelt hem vervolgens aan. De advocaat hangt uit z’n raampje en ziet hoe de wethouder de laatste reizigers in de trein helpt. Ondertussen is de dierenarts begonnen met het sluiten van de overwegbomen. Precies op tijd, roept de advocaat naar de politieagent: “Abfahrt”! De politieagent zet de trein in beweging om aan de reis naar Apeldoorn te beginnen. Bij de eerste overweg stapt de ambtenaar uit om met de rode vlag het wegverkeer tegen te houden zodat de trein verder kan. In de trein is de wethouder druk bezig om alle kaartjes, op historische wijze, te knippen.

Dit is een kleine greep uit de taken die moeten worden uitgevoerd tijdens het rijden met de stoomtrein. Alleen kunt u dit verhaal misschien niet helemaal goed volgen. Als u nu de politieagent verandert in machinist, de ambtenaar veranderd in cheftrein, de advocaat vervangt door stoker, de wethouder als conducteur aan ziet en de dierenarts als stationschef beschouwd klopt het verhaal helemaal. Maar zo kan een dag er wel uit zien, de meeste van onze vrijwilligers hebben in het dagelijkse leven (bijna) niets met treinen te maken.

Winkelwagen
Back To Top