Skip to content
Logo-Brons-2021-Gelderland3
Logo-Brons-2021-Gelderland3

Red de verbrande goederenwagens!

Op 27 november 2022 zijn twee unieke historische naoorlogse goederenwagens uitgebrand. Door brandstichting zijn honderden uren vrijwilligerswerk en twee unieke stukken Nederlands erfgoed in rook opgegaan. Het betreft “de Hongaar”, het laatste exemplaar van een serie goederenwagens uit 1949 en een zogenaamde “Vierdeurswagen”  uit 1950. Beide wagens werden de afgelopen jaren ingezet in de museale goederentreinen van de VSM.

De wagens zijn ernstig beschadigd, maar zijn wonder boven wonder nog wel te redden. Vanwege de historische waarde verdienen deze wagens dat ook. Daarom willen wij proberen dit erfgoed zo snel mogelijk weer in oude glorie te herstellen. Om dat te kunnen doen is geld nodig.

Een eerste schatting van de schade komt uit op ca €50.000,-. Wij kunnen dit niet alleen. Daarom vragen wij uw hulp!

 

Een bijdrage kunt u doen via de volgende link: bit.ly/3F0jLAS. 

Of maak een bedrag over op IBAN NL62RABO039 33 92 333 onder vermelding van “Herbouw Hongaar”

Vele kleine en grote giften van particulieren, die we daarvoor hartelijk danken!

De veiling bij Catawiki van eind augustus/begin september heeft tot nu toe ruim 4.000 EUR opgeleverd. Er moeten nog wat kavels worden afgerekend, dus dat kan nog meer worden!

Ook danken wij een aantal  bedrijven voor hun toezeggingen en giften:

  • Bentink modelspoor (www.bentinkmodelspoor.nl) De Treinenloods (https://www.treinenloods.nl/) en modeltreinwinkel.nl (www.modeltreinwinkel.nl) hebben 10 exclusieve modellen van de “Vierdeurswagen” (S-CHO 3828) beschikbaar gesteld, waarvan de opbrengst voor de restauratie bestemd is.
  • Catawiki (www.catawiki.nl) faciliteert diverse veilingen ten behoeve van de VSM, waarbij geen (veiling-)kosten in rekening worden gebracht.
  • Stichting Holland Spoor (roestrijden.nl): een donatie gedaan van €6.000,-
  • Eelco Koppelaar- Specialist in speelruimte:  een donatie van €4.000,-
  • De makers van Streamlined, een spoorwegspel op het gameplatform Roblox, hebben € 500,- gedoneeerd.
  • Hupkes Houthandel Dieren B.V. heeft aangeboden een deel van het hout in natura te sponsoren
  • Volkerrail heeft toegezegd bouten en moeren twv ca € 500,- te sponsoren.

– Tekst gaat verder onder de foto –

“Om deze wagens in oude glorie te herstellen is €50.000 benodigd! Helpt u mee?”

Wat maakt deze wagens uniek?

De Hongaar (1949) en de Vierdeurswagen (1950) zijn goederenwagens die gebouwd zijn in de wederopbouwperiode. Deze beide wagens hebben een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van Nederland zoals we het nu kennen. In deze wagens werd alles vervoerd; van schoolschriften tot bloemkolen, van conservenblikken tot de eerste wasmachines en zwart-wit televisies. Deze wagens brachten zelfs Nederlandse producten tot ver over de grens in heel Europa! Deze wagens waren de olie in de motor van onze economie.

Een goederenwagen bestaat uit talloze grotere en kleinere onderdelen. Onderstaande pictogrammen laten zien wat wij met uw bijdrage kunnen realiseren:

Voortgang restauratie

Op de dag van de brand zijn de wagens ontdaan van alle houtresten en is zijn alle losse metalen delen verzameld en opgeslagen. De wagens zijn vervolgens in Loenen weggezet in afwachting van restauratie.

Vanaf dat moment gebeurde alles voornamelijk achter de schermen.
Tekeningen worden verzameld en mogelijke leveranciers worden benaderd voor advies en kostenindicaties.
Daarnaast wordt er op verschillende manieren gewerkt aan het werven van fondsen en sponsoring om de restauratie te bekostigen.

Als alles voorspoedig  loopt, hopen we in de loop van 2024 met de restauratie van eerste wagen te kunnen beginnen.

Voor meer informatie over sponsoring van dit project kunt u contact opnemen via info@stoomtrein.org.

Meer informatie over de wagens

CHHP 20972, “De Hongaar”
De Hongaar is echt uniek en wordt gezien als een Rembrandt onder de goederenwagens.
Deze wagen, de CHHP 20972, behoort tot de eerste serie van 240 grootvolumewagens die na de oorlog aangeschaft werden. De wagens zijn vanaf 1949 geleverd door de Hongaarse wagon- en machinefabriek GYÖR. Deze wagens zijn een toonbeeld van wederopbouwsamenwerking; het verhaal gaat dat deze wagens oorspronkelijk in natura betaald zijn, met een typisch Nederlands product: Noordzeevis. De wagens hebben daar een bijnaam aan over gehouden: Haringwagens. De historische relevantie van deze wagen is significant; de wagen is gewaardeerd met een A-status in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed. Dit betekent dat de wagen door experts is beoordeeld als voorbeeld van een beeldbepalende serie goederenwagens die tientallen jaren in Nederland is gebruikt. Daarmee is deze wagen een hoogtepunt in de VSM-collectie en wordt gerekend tot nationaal erfgoed.

De wagen heeft serieuze schade van de brand. Het onderstel is vrij van schade en de remmen functioneren zelfs nog. De opbouw is erg heet geweest en heeft vervorming door de brand. De dakspanten zullen vernieuwd moeten worden, andere profielen zullen gericht moeten worden. Het houten dak is kurkdroog geweest en heeft daardoor bij verbranding veel hitte opgeleverd, waardoor het metaal is uitgezakt.

Meer informatie over deze wagen: http://www.nmld.nl/nl/object/1788

S-CHO 3828, “De Vierdeurswagen”
De Vierdeurswagen S-CHR 3828 is een echt Nederlands product en is in 1950 gebouwd bij Werkspoor in Amsterdam. Deze wagens waren de ruggengraat van het goederenvervoer.

Deze wagen is bijzonder omdat deze het begin van een bijzondere technische ontwikkeling laat zien: dit is de enige overgebleven wagen uit een serie van 100 wagens met een automatische lastwisselkast, waarmee de wagen automatisch harder remt als deze zwaarder beladen wordt. Super innovatief!

Ook deze wagen heeft schade van de brand. Het frame is recht, de opbouw heeft lichte maar herstelbare vervormingen. Het stalen dak is wel lelijk vervormd. De stalen platen zullen volledig vernieuwd moeten worden.

Meer informatie over deze wagen: http://www.nmld.nl/nl/object/1790

Winkelwagen
Back To Top