Skip to content
Logo Brons 2020 Gelderland
Logo Brons 2020 Gelderland

Stomen op de Koningslijn

De VSM rijdt op het traject Apeldoorn – Dieren en doet de dorpen Beekbergen, Loenen en Eerbeek aan. Ook stopt de stoomtrein op Halte Immenbergweg, speciaal voor de campinggasten van de vele bungalowparken in het Veluwse bos. Het traject loopt tussen de Veluwe en de IJsselvallei door, met een afwisselend bos en weidelandschap.

Het traject maakt deel uit van de zogenaamde ‘Koning Willem III-lijn’, welke officieel van Dieren, via Apeldoorn richting Zwolle loopt. Het gedeelte Apeldoorn – Zwolle is helaas opgebroken. De lijn van Apeldoorn naar Dieren is aangelegd in 1887 en de lengte bedraagt ongeveer 22 km. Op 28 juni 1887 werd de lijn feestelijk geopend. De lokaalspoorlijn werd druk gebruikt voor zowel passagiersvervoer als goederenvervoer (voornamelijk hout en papier ten behoeve van de lokale industrie). In 1947 eindigde het reguliere passagiersvervoer, terwijl het goederenvervoer nog doorliep tot 1984. De laatste goederentrein reed op 1 juni 1984 en werd, ironisch genoeg, getrokken door een VSM stoomlocomotief. In 1975 startte de VSM op de lijn Apeldoorn – Dieren met het museumbedrijf. Het gedeelte Apeldoorn – Apeldoorn VAM (3 km) wordt heden ten dage nog steeds gebruikt voor de afvoer van huisvuiltreinen. Sinds 2004 is de lijn officieel eigendom van de VSM.

– Tekst gaat verder onder de foto –

Dwars door de prachtige
bossen en weilanden!

Vanaf station Apeldoorn buigt het traject zuidwaarts af om parallel aan het Apeldoorns Kanaal richting Apeldoorn Zuid te gaan. Ter hoogte van de VSM werkplaats Apeldoorn buigt de lijn af van het kanaal om vervolgens Apeldoorn te verlaten ter hoogte van de VAM. Aan de andere kant van de snelweg A1 begint het glooiende landschap rondom Beekbergen en Lieren. De lijn buigt hier naar links om vervolgens station Beekbergen te bereiken.

Vanuit station Beekbergen loopt de spoorlijn in een rechte lijn door de akkers en weilanden van Lieren naar Halte Immenbergweg, om daar de Veluwse bossen in te gaan. De lijn loopt vervolgens een aantal kilometer door het schitterende bosgebied van de Veluwe om vlak voor station Loenen het bos weer te verlaten. Door de weilanden vervolgt de lijn haar weg richting Eerbeek, alwaar de lijn door de dorpskern naar het station loopt. Na Eerbeek vervolgt de lijn haar weg enkele kilometers door het bos, om daarna weer parallel aan het Apeldoorn – Dierens Kanaal richting het dorpshart van Dieren te lopen.

Winkelwagen
Back To Top