Skip to content
Logo-Brons-2021-Gelderland3
Logo-Brons-2021-Gelderland3

Niet één, maar wel twee locomotieven op de hoofdlijn!

Het is geen alledaags gezicht, een rit met stoomlocomotieven op de hoofdlijn (landelijke spoorwegnetwerk). Op zondag 21 november was het toch mogelijk om twee stoomlocomotieven te zien rijden door het land, want we konden de 65 018 weer ophalen uit Rotterdam! De VSM heeft een stoomlocomotief (23 071) onder stoom gebracht en is over de hoofdlijn naar Rotterdam gereden om de 65’er op te halen. Wat is een trein zonder rijtuigen? Ook reed er een restauratierijtuig en zitrijtuig mee, waarin de vrijwilligers van de VSM deel mochten maken van deze bijzondere rit als bedankje voor hun inzet van het afgelopen jaar. Dit trok niet alleen de belangstelling van de reizigers die met de NS reisde, maar ook van de vele fotografen die langs de spoorlijn te vinden waren.

– Tekst gaat verder onder de foto –

"Naar Rotterdam... en weer terug"

Onderhoud aan de wielen
Begin oktober was de VSM op bezoek met 3 locomotieven (23 076, 23 071 en 65 018) bij de stoomdagen van de SSN in Rotterdam. Na dit evenement reden de 23 071 en 23 076 weer naar huis, maar is de 65 018 in Rotterdam gebleven. In de loop der jaren heeft slijtage aan de wielen heeft plaatsgevonden die wij graag aan wilde pakken. Meer informatie over het onderhoud kunt u lezen in een vorig nieuwsartikel.

Naar Rotterdam… en weer terug
Om 9 uur zijn we vanuit Beekbergen vertrokken richting Apeldoorn, waar wij de hoofdlijn op zijn gereden. Via onder andere Amersfoort-Amsterdam Arena-Breukelen-Woerden-Gouda zijn we naar Rotterdam gereden. Regelmatig moesten we even ‘aan de kant’ om het overige treinverkeer voor te laten gaan.  Op het depot van de SSN in Rotterdam Noord Goederen was de 65 018 in alle vroegte opgestookt en werd aan de trein gerangeerd. De vrijwilligers van de VSM kregen hier de gelegenheid om even de benen te strekken en rond te kijken op het depot van de SSN.

Na een stop van ongeveer een uur zijn we weer op weg gegaan naar Beekbergen. In Amersfoort zijn we gestopt om water te vullen. Dit hebben stoomlocomotieven naast kolen nodig om op te rijden. Aangezien het een flinke rit was voor beide locomotieven, was het noodzakelijk om het water bij te vullen. Dit nam minder tijd in beslag dan verwacht, waardoor we in Amersfoort de trein aan het perron gereden hebben om zelf nog wat foto’s te kunnen maken. Om half 8 ’s avonds kwamen we weer aan op de Koningslijn. Na een lange, maar prachtige dag is de 65’er weer in onze loods in Beekbergen te bewonderen!

Foto’s: Remco Pollé

Winkelwagen
Back To Top