Skip to content
Logo-Brons-2021-Gelderland3
Logo-Brons-2021-Gelderland3

Eén van onze locomotieven vergeten na de Stoomtreindagen in Rotterdam?

Begin oktober kwam de VSM vol op stoom, alleen waren we niet iets vergeten? Op vrijdag 1 oktober reden de stoomlocomotieven 23 071, 23 076 en 65 018 met onze eigen trein vanuit Beekbergen via Dieren, Arnhem en Utrecht naar het depot van de Stoomstichting Nederland (SSN) in Rotterdam Noord. Vanaf dit depot werden op zaterdag 2 en zondag 3 oktober meerdere ritten gereden met onze locomotieven en de stoomlocomotieven 01 1075 en 23 023 van de SSN. Alleen na dit evenement reden de 23 071 en 23 076 weer naar huis, maar waar is onze 65 018 gebleven?

Dit was niet omdat de locomotief heimwee kreeg, maar omdat er in de loop der jaren wat slijtage aan de wielen heeft plaatsgevonden die wij graag aan wilde pakken. Na dit herstel kan de 65 018 er weer jaren tegenaan om weer vele kilometers te maken.

– Tekst gaat verder onder de foto –

Op de kuilwielenbank worden treinwielen op maat gemaakt

Om die reden is de 65 018 in de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 oktober overgebracht vanaf het SSN-depot naar Alstom Maintenance B.V. (voorheen Shunter) op de Waalhaven in Rotterdam. Het transport is gecombineerd met stoomlocomotief 41 105 van de SSN, deze locomotief ondergaat momenteel ook een grote revisie bij de SSN waardoor direct beide locomotieven konden worden overgebracht naar de werkplaats.

Bij Alstom zijn beide machines bewerkt op een zogenaamde kuilwielenbank. Een kuilwielenbank is als het ware in soort ondergrondse draaibank, het is een inrichting waarop treinwielen weer op maat worden gemaakt. De trein rijdt hier overheen, de wielen worden vastgeklemd en er wordt vervolgens nieuw profiel in de wielen gesneden. Zo’n kuilwielenbank kan bijvoorbeeld de “vierkante wielen” van treinen weer rond maken. Na het bezoek van de 65 018 aan de kuilwielenbank zijn haar wielen weer helemaal netjes op maat en kan ze er weer jaren tegenaan.

Onze dank gaat uit naar Alstom Maintenance B.V. voor de mogelijkheid om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren, de technici van Alstom, de SSN-vrijwilligers die hebben geassisteerd met het transport en de werkzaamheden en tot slot de firma RailExperts B.V. voor faciliteren van het transport naar de werkplaats.

Foto’s: Rens-Jan van Jongenelen

Winkelwagen
Back To Top