Skip to content
Logo-Brons-2021-Gelderland3
Logo-Brons-2021-Gelderland3

Een upgrade voor het klassieke bordessein van Beekbergen

Tussen de normale infra-baanwerkzaamheden door wordt er ook steeds meer aandacht besteed aan het klassieke seinwezen. Stap voor stap wordt het baanvak steeds verder voorzien van klassieke seinpalen. Deze karakteristieke seinen verlevendigen het stationsbeeld en passen in de wens voor onze treinen een omgeving te creëren zoals die in Nederland in de jaren ’50 en ’60 aangetroffen kon worden.

In 2012 werd er in Beekbergen bijvoorbeeld een bordessein geplaatst aan de Apeldoornse zijde van het station. In de beginjaren van de VSM is er veel klassiek Seinwezen materiaal verzameld. Niet alleen naar de Achterhoek en de Betuwe maar ook verder naar Limburg en bijvoorbeeld Alphen aan de Rijn werden transporten georganiseerd.

– Tekst gaat verder onder de foto –

Het nieuwe voorsein op het bordessein, strak in de verf

Na leuk contact te hebben gehad met de Museum Buurtspoorweg (MBS) uit Haaksbergen kwamen zij met de vraag om een bordesseinpaal te ruilen. De MBS had namelijk een bordesseinpaal nodig, die toepasbaar is met alleen een hoofdsein. Echter hadden zij een bordesseinpaal met een hoofdsein en voorsein vleugel. En dat was voor ons geen enkel probleem, want de seinpaal van de VSM is bij ons beter toepasbaar dan het huidige exemplaar. Dit heeft ermee te maken dat het voorsein aan kan geven dat je vanuit Apeldoorn door kan rijden naar Loenen, door het station van Beekbergen heen.

Zo gezegd, zo gedaan. Na enig regelwerk was het moment daar om de bordesseinpaal om te wisselen. In de foto rechts is de situatie “voor” te zien, in de grote foto hierboven is de situatie “na” het vervangen van het voorsein (incl. frisse nieuwe verflaag) te zien. Het bordessein dat al in Beekbergen stond te pronken, past nu nog beter in de huidige situatie en vormt weer een fraai authentiek fotopunt.

Winkelwagen
Back To Top