Skip to content
Logo-Brons-2021-Gelderland3
Logo-Brons-2021-Gelderland3

Station Loenen voorzien van historische attributen

Dit jaar stond er helaas geen Nationale Stoomtreindag op de planning, dus ging onze infra-ploeg aan de slag met verschillende projecten op het station van Loenen. Het waren zware en lange dagen om alle taken op het “to-do lijstje” op te pakken, maar het resultaat na drie dagen is iets om trots op te zijn!

Het station van Loenen werd in gebruik genomen op 2 juli 1887 en heeft dienst gedaan tot 1 augustus 1950, maar helaas is het stationsontwerp van K.H. van Brederode niet meer aanwezig. Om de historische ambiance weer wat te vergroten stonden de dagen rondom Hemelvaartsdag dit jaar in het teken om de historische aankleding van station Loenen verder op te pakken.

– Tekst gaat verder onder de foto –

De vertrekseinen zijn voorzien van klassieke rangeerseinen

Het team van infra-vrijwilligers heeft ontzettend veel werk verricht, het lijstje met opgeleverde punten is bijna te veel om te noemen. Door het prachtige weer was het geen straf om in de buitenlucht op veilige afstand van elkaar aan de slag te gaan. De meest zichtbare attributen zijn de twee vertrekseinen welke zijn geplaatst voor spoor 1 en 2 in de richting van Eerbeek, deze seinen zijn tevens voorzien van klassieke rangeerseinen. Tevens zijn de voorbereidingen getroffen om deze bedienbaar te maken, het hendeltoestel is geplaatst en de kabels zullen binnenkort worden gespannen.

Naast deze in het oog springende geplaatste onderdelen is gewerkt aan aanleggen van een fundering voor het plaatsen van een waterkolom. De nodige voorbereidingen zijn hiervoor getroffen om in de toekomst onze stoomlocomotieven ook in Loenen te kunnen voorzien van nieuw water.

Langzaam maar zeker begint het station van Loenen de sfeer van het stoomtijdperk uit te stralen. Zodra wij weer onder stoom komen zijn deze nieuwe attributen vanuit de stoomtrein te zien!

Meelezen en -kijken met deze en alle andere werkzaamheden aan de spoorlijn? Als donateur lees je meer over deze en alle andere werkzaamheden in ons informatieblad “De Koppelstang”. Wilt u als vrijwilliger de VSM ondersteunen en de handjes uitsteken om de spoorlijn en de collectie in dienst te houden? Ook dat kan, op deze pagina is daarover meer informatie te vinden.

Foto’s: Enrico Lussi

Winkelwagen
Back To Top