Skip to content
Logo-Brons-2021-Gelderland3
Logo-Brons-2021-Gelderland3

Eindelijk was het dan zover: de overbrenging van onze 41'er!

Op zaterdag 22 juli was het dan eindelijk zover: de overbrenging van onze stoomlocomotief 41 241 naar het Museumstoomdepot in Beekbergen, dit na een revisie in onze hoofdwerkplaats in Apeldoorn. Tijdens de overbrenging werden er een aantal stops gehouden voor het controleren van de lagers, een mooi moment om direct enkele foto’s te maken om met jullie te delen!

De komende weken gaat het werk aan deze locomotief nog verder om haar in topconditie te krijgen. Binnenkort hopen we de eerste proefritten te gaan maken zodat zij na een lange periode weer zelfstandig kan gaan rijden op de Koningslijn.

– Tekst gaat verder onder de foto –

De 41 241 op de draaischijf

Een stukje terug in de tijd
De 41 241 is gebouwd in 1939 bij A. Borsig te Berlin-Tegelin Duitsland en is ontworpen voor het rijden van snelgoederentreinen in Duitsland. Na haar buitendienststelling door de Deutsche Bundesbahn in 1976 is ze in 1991 door AW Meiningen gereviseerd om de museumdienst in te gaan (bekijk de video om onze 41’er te zien rijden bij Dampflok-Tradition Oberhausen e.V.). In 1999 is de loc vervolgens weer uit dienst gegaan. Sinds december 2006 heeft deze machine onderdak gevonden bij de collega’s van de Stoomstichting Nederland in Rotterdam, hier is ze gestald door de Dampflok-Tradition Oberhausen vanwege ruimtegebrek in Duitsland. De 41 heeft een vermogen van maar liefst 1950 pk en kan een maximale snelheid behalen van 90 km/h.

In oktober 2015 is de handtekening gezet onder het overnamecontract, waarna ze aan het eind van hetzelfde jaar van Rotterdam is overgebracht naar de VSM in Beekbergen. Sinds die tijd is er ontzettend hard gewerkt om deze machine weer bedrijfsvaardig te maken.

Meer lezen over alle werkzaamheden?
Als donateur lees je meer over alle werkzaamheden aan de 41 241 in ons informatieblad “De Koppelstang”.
De Koppelstang is het mededelingenblad van de Stichting VSM en verschijnt drie keer per jaar voor alle donateurs van de Stichting VSM. In de Koppelstang treft u naast alle gebruikelijke informatie, zoals het redactioneel, het korte nieuws en diverse foto’s, allerlei themastukken, verslagen en sfeerverhalen over VSM-gerelateerde activiteiten.

Foto’s: Jan Verspyck Mijnssen & Remco Pollé

Winkelwagen
Back To Top