Skip to content
Logo-Brons-2021-Gelderland3
Logo-Brons-2021-Gelderland3

Hoe zorgen onze vrijwilligers vanuit huis voor de nodige werkzaamheden voor de interieurrevisie?

Hoewel er op dit moment door de Coronamaatregelen niet gereden kan worden staat de VSM gelukkig niet stil. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan de voorbereidingen voor het nieuwe rijseizoen. Niet alleen de stoomlocomotieven krijgen aandacht, maar ook wordt tijdens de verplichte sluiting het Blokkendoos-restauratierijtuig grondig aangepakt. Een simpele lakbeurt is namelijk de afgelopen maanden uitgegroeid tot een complete interieurrevisie. Zo zijn onder andere de vloer, wandpanelen en de bar vernieuwd zodat het rijtuig weer een frisse uitstraling heeft. Maar niet alleen aan het uiterlijk is gedacht, ook aan het comfort is een grote slag geslagen. De verwarming is namelijk aangepast van een webasto olieverwarming naar stoomverwarming, zo kunnen onze reizigers er ook tijdens de koudere dagen met nog meer comfort in het restauratierijtuig genieten van drankjes en andere versnaperingen.

– Tekst gaat verder onder de foto –

Thuis aan de slag met schuren en lakken

De maatregelen van de Rijksoverheid hebben uiteraard ook hun weerslag op de uitvoering van het onderhoud aan het rijtuig.  Zo hebben een aantal medewerkers ervoor gekozen om verschillende werkzaamheden voor de interieurvernieuwing thuis uit te voeren. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de houten voeten van de verlichtingsarmaturen van ons Blokkendoosrijtuig. Terwijl de ene vrijwilliger de voeten uit de opslag in Beekbergen heeft opgehaald, vervolgens thuis alle oude verflagen afgekrabd te hebben en de armaturen volledig kaal geschuurd te hebben. Is vervolgens een andere vrijwilligers thuis aan de slag gegaan om de voeten waar nodig te herstellen en de oude gaten voor de aansluitingen af te dichten. Terwijl achteraf weer een andere vrijwilliger de voeten in de oude kleurstellingen heeft gelakt en ze weer in Beekbergen afgeleverd voor montage terug in het rijtuig. Op deze manier blijft de bezetting in de lak- en schuurwerkplaats tot het minimum beperkt en kan er toch veel werk verzet worden om het rijtuig weer in een nieuw jasje te steken.

Meelezen en -kijken met deze en alle andere werkzaamheden aan dit rijtuig? Als donateur lees je meer over deze en alle andere werkzaamheden in ons informatieblad “De Koppelstang”. Wilt u als vrijwilliger de VSM ondersteunen en de handjes uitsteken om dit rijtuig en alle andere onderdelen van de collectie in dienst te houden? Ook dat kan, op deze pagina is daarover meer informatie te vinden.

Winkelwagen
Back To Top