Skip to content
Logo Brons 2020 Gelderland

Achter de schermen bij de Halloween Griezel-Express

De Halloween Griezel-Express is weer achter de rug, maar wat komt er nu allemaal bij kijken om zo’n speciale rijdag op stoom te laten komen? Ruim zeven jaar geleden ontstond het idee om een rijdag in het teken te stellen van dit Amerikaanse feest, ook om een nieuwe doelgroep kennis te laten maken met de nostalgie van reizen met de VSM.

Inmiddels zijn we aanbeland in het voorjaar van 2019, de eerste vergadering van de Halloweencommissie staat op de planning. De eerste vergadering is verreweg het leukst, ideeën genereren! Vele vragen passeren de revue, zoals wat gaat het thema worden dit jaar, welke nieuwe schrikeffecten gaan we bouwen, welke activiteiten gaan we aanbieden tijdens de reis, ga zo maar door. Een avondvullende vergadering waarbij de haalbaarheid nog niet direct zal worden meegenomen.

Na het even te laten bezinken zijn we in de zomer echt begonnen met de voorbereidingen, alle ideeën komen nog eens op tafel waarbij we keuzes gaan maken. De leukste houden we en de overige gaan de kast in voor een volgend jaar. En dan… werk aan de winkel! Zo beginnen we alle plannen te bedenken rondom het vastgestelde thema, hiermee kunnen we een verhaallijn maken voor de marketing maar ook om de invulling van de rijdag vorm te geven.

– Tekst gaat verder onder de foto –

Na Terug naar Toen gaat het werk echt beginnen!

De zomer is voorbij, Terug naar Toen is achter de rug, tijd om de werkzaamheden nog wat verder op te schroeven. De laatste bouwwerken worden gemaakt, het draaiboek met het programma wordt ingevuld, tijd om ook de vrijwilligers te gaan werven. Daar waar we op een reguliere rijdag genoeg hebben aan het trein-, loc- en cateringpersoneel hebben we nu ook nog veel “scare-acteurs” nodig om te reizigers te laten schrikken. Maar ook niet te vergeten de schminkers en alle ondersteunende vrijwilligers voor de verschillende griezelactiviteiten welke tijdens deze rijdag plaatsvinden. Gedurende deze speciale rijdag hebben we ongeveer 80 tot 90 vrijwilligers rondlopen, veel mensen komen van buiten de VSM. Dit zijn mensen die het leuk vinden om iets met Halloween te doen, vrienden, kennissen, relaties, iedereen helpt mee.

De dagen voor de speciale rijdag beginnen wij alvast met het logistieke proces, alle attributen moeten vanaf verschillende locaties naar de stations van Beekbergen of Loenen worden gebracht. Vele autoladingen zijn heen en weer gereden om alles op de juiste plaats te krijgen. Ook de 65 018 heeft enkele goederenwagens overgebracht om de benodigde spullen op de juiste plaats te krijgen.

Het is inmiddels 26 oktober, de dag dat de Halloween Griezel-Express onder stoom komt. In alle vroegte zijn de eerste vrijwilligers al aanwezig voor het opbouwen. Het station van Loenen moet namelijk worden omgetoverd tot een spookstation, hier zal het perron geheel in het teken komen te staan van Halloween en zal de losweg worden ingericht als een openluchtspookhuis. Verschillende rookmachines, lichteffecten, tenten en alle gebouwde attributen zorgen er in het donker voor dat het station niet meer te herkennen is. Ook is de 2530 al op pad geweest om de Wagon-Lits naar Loenen te brengen voor het cateringpersoneel.

– Tekst gaat verder onder de foto –

De reizigers maken kennis met Herr Hoff

Nadat de reizigers in Apeldoorn en Beekbergen zijn ingestapt zal de stoomtrein eindigen in Loenen. Voordat de trein weer terug zal keren maken de reizigers kennis met Herr Hoff, de hoofdpersoon in het verhaal rondom Halloween bij de VSM (een oude stoommachinist). Hij verstopt zich achter de grootste rookmachine die we die dag inzetten, de stoomlocomotief zelf. Na de kennismaking wanen de reizigers zich een weg door het openlucht spookhuis op station Loenen. Als ze deze tocht overleven kunnen de reizigers hopelijk weer aan het eind van de rijdag worden afgezet op hun beginstation. Door het vele gegil konden wij al merken dat de bedachte schrikeffecten in het spookhuis succesvol waren, dit geeft altijd een goed gevoel. Niet iedereen schrikt natuurlijk ook overal van, maar het leuke aan dit soort evenementen is ook dat mensen zich kunnen vermaken door anderen te zien schrikken.

The day after, opruimen gaat gelukkig altijd sneller dan het opbouwen. Maar na een half dagje opruimen zitten we met een aantal vrijwilligers in het stationsgebouw te kijken naar hoe de laatste stoomtrein van het seizoen binnenkomt. Ondertussen praten we nog wat na over de Griezel-Express, we kunnen tevreden terugkijken op een bijzondere rijdag! Enkele honderden reizigers hebben genoten van deze bijzondere reis over de Veluwe. Zit het er nu dan al op? Nee, direct worden al de eerste verbeterpunten voor volgend jaar op papier gezet en worden de reacties van de reizigers stuk voor stuk doorgelezen voor verbeteringen. Op naar de achtste editie!

Wilt u volgend jaar ook komen helpen als vrijwilliger tijdens de Halloween Griezel-Express? Laat het ons weten via halloween@stoomtrein.org en jaag volgend jaar vele reizigers de stuipen op het lijf!

De 2530 brengt de Wagon-Lits in de ochtend naar Loenen toe.
Foto: Remco Pollé

Rondom de stoomloc hangt al vroeg een mysterieuze sfeer.
Foto: Erwin Nieuwenhuis

De scare-actors jagen de reizigers de stuipen op het lijf.
Foto: Erwin Nieuwenhuis

De stoomtrein op spookstation Loenen.
Foto: Erwin Nieuwenhuis

Ga op de foto met de scare-actors.
Foto: Erwin Nieuwenhuis

Niets is wat het lijkt.
Foto: Erwin Nieuwenhuis

Achter de schermen met alle scare-actors.
Foto: Eelco Koppelaar

Winkelwagen
Back To Top