Oostenrijkers
In Oostenrijk zaten de spoorwegen in de jaren 50 van de vorige eeuw verlegen om personenrijtuigen. Daarom besloot men tot de ombouw van oude goederenwagons uit de jaren 10 van die eeuw. Deze reconstructie hield in dat op de onderstellen van die goederenwagons nieuwe casco’s werden gebouwd. De rijtuigen ogen op het eerste gezicht zeer klassiek. Dat komt vooral door de open balkonnetjes voor het in- en uit stappen. De rijtuigen zijn oorspronkelijk geleverd in het groen met zilverkleurige daken en zwarte onderstellen. Van binnen zijn de rijtuigen voorzien van met groen skai overtrokken banken en zijn voorzien van stoomverwarming.
De VSM heeft in 1975 zijn eerste serie van 5 Oostenrijkers gekocht. In 1979 volgden nog 3 stuks. Aanvankelijk behielden de rijtuigen hun originele groene kleur maar al snel werden ze omgeschilderd in het huidige groen-crème. Dit was destijds de huisstijl van de VSM. Ookde aanwezige blokkendozen waren in die kleur geschilderd. De rijtuigen hebben niet hun oorspronkelijke nummers behouden, maar hebben een VSM-nummer gekregen.
Het park Oostenrijkers bestaat nu uit:
- BD 251: 2e klasrijtuig met bagageafdeling. Dit rijtuig is geschikt gemaakt voor rolstoelgebruikers door het verwijderen van een aantal banken en het inbouwen van een rolstoellift.
- B261: 2e klasserijtuig, Dit rijtuig wijkt iets af van de andere Oostenrijkers, het is wat korter.
- BR 271: Restauratierijtuig. Oorspronkelijk was dit een normaal 2e klasserijtuig. Bij de VSM is dit rijtuig verbouwd tot restauratierijtuig.
- B 272: 2e klasserijtuig, in 2003 is dit rijtuig weer geheel groen geschilderd en in 2006 van een nieuwe vloer voorzien.
- B274 t/m B 276: 2e klasserijtuigen
De Oostenrijkers worden meestal gebruikt tijdens de normale rijdagen, eventueel versterkt met Blokkendozen of de grote Oostenrijker ( B32 633).