Skip to content
Logo-Brons-2021-Gelderland3
Logo-Brons-2021-Gelderland3

De 2530 en 2459 op pad op de hoofdlijn!

Zaterdag 30 december 2023 zijn de 2530 en 2459 sinds jaren weer op de hoofdlijn geweest voor een speciaal transport, namelijk Blokkendoosrijtuig C 8536 weer terugbrengen van Rotterdam naar Beekbergen.

Tijdens de open dagen van de Stoom Stichting Nederland (SSN) is de VSM traditie getrouw aanwezig met een aantal stoomlocomotieven en rijtuigen. Hierbij helpen wij met de pendelritten tussen het stoomdepot op Rotterdam Noord en Gouda. Helaas is tijdens dit evenement een Blokkendoosrijtuig C 8536 defect geraakt. Dit rijtuig bleek bij de periodieke controles een lager te hebben die warm werd. Om grotere beschadigingen te voorkomen was er tijdens het evenement gekozen om het rijtuig preventief in Rotterdam bij de SSN achter te laten.

Een deel van de rijtuigen ploeg is vervolgens op een zaterdag afgereisd om in Rotterdam dit rijtuig te herstellen. Met de hulp van de SSN was deze klus snel geklaard. Dat was één van de grootste voordelen dat het rijtuig bij de SSN kon blijven, niet alleen stond die veilig en warm binnen, ook was er genoeg gereedschap in de buurt om het rijtuig ter plekke te repareren.

– Tekst gaat verder onder de foto –

"Gekoesterde wens van dieselploeg"

Ophalen van het rijtuig

Het rijtuig stond half november weer klaar om opgehaald te worden. Hiervoor waren er meerdere opties onderzocht, maar uiteindelijk is ervoor gekozen om dit rijtuig zelf op te halen. Hierbij kon een lang gekoesterde wens van de dieselploeg in vervulling gaan, na vele jaren konden de 2530 en 2459 weer ingezet worden op de hoofdlijn.

Zaterdag 30 december 2023 was het zover. Het transport bestaande uit de 2530, 2459 en het Mitropa slaaprijtuig zouden afreizen naar Rotterdam. Het slaaprijtuig was in het transport mee voor het personeel. De reis volgde de route Dieren-Arnhem-Utrecht-Rotterdam Noord, en werd de gehele rit op de maximumsnelheid van de 2400’en ingelegd, namelijk 80 km/h. De reis verliep zeer voorspoedig en is zonder vertragingen afgelegd. Rijtuig C 8536 is opgehaald in Rotterdam en weer veilig in Beekbergen teruggekeerd. Een hulde voor de diesel- en rijtuigenploeg!

We willen graag de SSN bedanken voor de mogelijkheid van het veilig stallen van rijtuig C 8536, en het beschikbaar stellen van een deel van hun werkplaats en gereedschap om de benodigde reparatie uit te voeren.

Foto’s: Niels Groenendijk

Meer lezen over deze bijzondere reis door het land?

Als donateur lees je meer over hoe het er achter de schermen aan toe ging in ons informatieblad “De Koppelstang”. De Koppelstang is het mededelingenblad van de Stichting VSM en verschijnt drie keer per jaar voor alle donateurs van de Stichting VSM. In de Koppelstang treft u naast alle gebruikelijke informatie, zoals het redactioneel, het korte nieuws en diverse foto’s, allerlei themastukken, verslagen en sfeerverhalen over VSM-gerelateerde activiteiten.

Winkelwagen
Back To Top