Skip to content
Logo Brons 2020 Gelderland
Logo Brons 2020 Gelderland

Restauratierijtuig op vakantie naar Utrecht

Op maandag 15 juni is het Mitropa restauratierijtuig van de VSM overgebracht  naar het Nederlands Spoorwegmuseum (NSM). Dit historische rijtuig wordt door de VSM tijdelijk in bruikleen afgestaan aan het NSM voor de tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen. Een tentoonstelling over eten en drinken in de trein en op het station.

De Mitropa is door onze diesellocomotief “Hippel” 636 vanuit Beekbergen naar Apeldoorn gebracht, hier was het wachten op de elektrische locomotief NS 1768 van het Spoorwegmuseum. Deze locomotief was onderweg van Bad Bentheim naar Apeldoorn met de al eerder Rheingold- en TEE rijtuigen. Na binnenkomst in Apeldoorn heeft de Hippel het Mitropa-rijtuig achterop aangekoppeld waarna de trein haar weg, tussen de normale intercity’s en stoptreinen, kon vervolgen naar Utrecht.

– Tekst gaat verder onder de foto –

Vrijwilligers brengen
Mitropa naar Utrecht

Tijdens de Koude Oorlog reden in Oost-Duitsland restauratierijtuigen van staatsbedrijf Mitropa. Maar je kwam ze ook tegen op internationale trajecten, onder meer in de trein van Oost-Berlijn naar Hoek van Holland.

Het rijtuig bestaat uit een keuken-gedeelte en een eetgedeelte. De keuken is voorzien van onder andere een kookplaat, een oven. Verder is er een afwasgelegenheid, een koeling en een vriesruimte. Een afsluitbaar gedeelte bevat een ruimte om de handen te wassen en een verlichte spiegel. Het eetgedeelte is opgedeeld in twee delen, welke door een glaswand gescheiden wordt. Reizigers konden hier eenvoudige gerechten eten zoals soep, zuurkool en worst.

Radio Gelderland

Onderstaand kunt u het radiofragment van Omroep Gelderland terug luisteren, hierin gaat radiopresentator Frank van Dijk in gesprek met VSM-vrijwilliger Remco Pollé over de vakantie van het Mitropa rijtuig:

Warenkorb
An den Anfang scrollen