Skip to content
Logo Brons 2020 Gelderland
Logo Brons 2020 Gelderland

Officiële lancering van De StoomCourant

Met een bijzondere gebeurtenis heeft de VSM op 6 juli 2020 het rijseizoen afgetrapt. Een seizoen waarbij de reiziger een interactieve krant ontvangt met analoge en digitale informatie over de spoorlijn en de historische en toeristische plaatsen langs de 22 kilometer lange Koningslijn. De “StoomCourant” is door VSM-vrijwilliger Remco Pollé feestelijk overhandigd aan Thijs Geurts (oprichter van de VSM), waarna de Apeldoornse Wethouder Maarten van Vierssen de bijbehorende app heeft gelanceerd.

Stel je voor: je stapt in de stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren, die je meer dan honderd jaar terugvoert in de tijd, dwars door de Industriële Veluwe. Samen met je gezelschap neem je plaats in een historisch rijtuig en onder het geluid van de stampende en sissende machines brengt de conducteur je De StoomCourant, waarop in grote letters staat: ‘Deze krant leeft!’ En warempel, terwijl je met je smartphone over de krant beweegt, komen de foto’s tot leven, het Veluwse landschap verrijst in 3D (Augmented Reality) uit de krant en je beleeft de spoorgeschiedenis alsof je er zelf bij was.

– Tekst gaat verder onder de foto –

De krant die leeft!

Als een ‘rode draad’ door industrieel erfgoed, landschap en toerisme heeft de spoorlijn de potentie om uit te groeien tot het verbindende element in een toeristisch netwerk, met een eigen identiteit en een eigen verhaal. Zo ontstond begin 2019 het idee om studenten Communication and Multimedia Design van de Hogeschool Arnhem Nijmegen dit verhaal te laten vertellen. De studenten kregen de opdracht om een onderbouwd plan te ontwikkelen om de historische beleving op een interactieve wijze te presenteren. Ze bedachten een papieren krant die ook toegang geeft tot digitale content, voor een zo breed mogelijke doelgroep. Er zijn diverse rubrieken zoals nieuwsberichten voor de algemene bezoeker, informatievoorziening over de Industriële Veluwe, een puzzelpagina voor de kinderen.

De opdracht is een initiatief van Erfgoed Gelderland om de talentontwikkeling bij de studenten aan de HAN te versterken. De VSM formuleerde de uitdagende opdracht en bood de ruimte aan om deze ontwikkeling te laten plaatsvinden. In het traject naar de werkelijke uitwerking is VisitVeluwe nauw betrokken om het product te laten aansluiten bij meerdere Gelderse partijen voor een sterkere samenvoeging binnen de Industriële Veluwe. Andere partners welke benoemd worden binnen deze opdracht zijn Papierfabriek de Middelste Molen Loenen, Koninklijke Gazelle Dieren, CODA Apeldoorn, Paleis Het Loo, Julianatoren, Apenheul en De Groote Modderkolk. De StoomCourant is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Apeldoorn, Toeristisch Platform Apeldoorn, Veluwe op 1, Erfgoed Gelderland, Het Nieuwe Kader, Visit Veluwe en BDU.

Foto’s: Rob Voss

Video: Jeroen Nieuwenhuize

Warenkorb
An den Anfang scrollen